Toto

Macau Okt jumlah pelawat 600,000 tambah: bos pelancongan

Pengarah Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) memberitahu media Keluaran SGP tempatan pada hari Jumaat bahawa bandar itu telah melihat “lebih 600,000” ketibaan pelawat untuk Oktober, menurut kiraan awalnya.

Jika disahkan, jumlah itu akan menandakan peningkatan sekurang-kurangnya 34 peratus pada jumlah ketibaan pelawat September , yang berjumlah 449,085.

Perkhidmatan Perangkaan dan Banci di bandar ini dijangka mengumumkan pengiraan rasmi Oktober akhir bulan ini. Sejumlah 156,300 ketibaan pelawat direkodkan untuk Minggu Emas musim luruh pada awal Oktober, tempoh percutian utama bagi penduduk tanah besar China.

Bos biro pelancongan Maria Helena de Senna Fernandes juga berkata dalam ucapan Jumaatnya, beliau menjangkakan “sedikit peningkatan” dalam ketibaan Togel SDY pelawat di bandar ini untuk bulan semasa, kerana acara utama termasuk mesyuarat perlumbaan motor Macau Grand Prix dan Festival Makanan Macau akan ambil tempat.

Pegawai itu berkata ketika ini Macau mengalu-alukan “20,000 hingga 24,000” pelawat sehari.

Cik Senna Fernandes juga menyebut bahawa pegawai dari Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan China berada di Macau, menilai tindakan balas tempatan terhadap jangkitan Covid-19, dan memerhati tarikan pelancongan di bandar itu.

Pengarah MGTO berkata bahawa beliau berharap lawatan pegawai itu mungkin menjadi faktor penyumbang dalam penyambungan semula pakej pelancongan http://188.166.215.55/ dari tanah besar ke Macau – digantung sejak awal tahun ini – dan dengan itu memberikan sokongan lanjut untuk pemulihan perdagangan pelancongan bandar itu.

Pada penghujung Oktober, kementerian telah menyatakan bahawa perniagaan yang biasanya terlibat dalam, masing-masing, “masuk dan keluar” pakej pelancongan yang melibatkan pasaran tanah besar; dan penjualan berkumpulan “penerbangan dan hotel”, ” tidak akan menyambung semula ” perdagangan sedemikian buat masa ini, disebabkan kebimbangan bahawa Covid-19 mungkin kembali semula di China pada bulan-bulan yang lebih sejuk.