Toto

LeBron James Trade dan Tweet Sukan Palsu Lain Menghancurkan Twitter

Akaun Twitter yang disahkan berpura-pura mewakili bintang Los Angeles Lakers, LeBron James meminta pertukaran kembali kepada Cleveland Cavaliers awal hari ini. Itu mencetuskan kegilaan Twitter di kalangan peminat sukan. Ia adalah Totobet SGP hasil daripada dasar baharu yang amat meragukan yang dilancarkan hari ini oleh pemilik baharu Twitter, Elon Musk.

Pertaruhan sukan California
Legenda Los Angeles Lakers, LeBron James tidak mahu ditukarkan kembali kepada Cleveland Cavaliers, walaupun apa yang didakwa akaun Twitter palsu pada hari Rabu. (Imej: USA Today Sports)
Daripada memberikan tanda cek biru kepada tokoh awam yang mengesahkan identiti mereka ke platform – tujuan asal dan satu-satunya tanda itu – Musk kini menawarkannya kepada sesiapa sahaja dengan harga $7.99 sebulan. Itulah harga pelan langganan Twitter Blue baharunya, yang tidak memerlukan sebarang jenis tapisan. Ia adalah sebahagian daripada strategi Musk yang direka untuk menghentikan platformnya daripada kehilangan apa yang didakwanya ialah $4 juta sehari.

Tetapi sebaik sahaja Twitter Blue dilancarkan pada hari Rabu, troll dilancarkan. Akaun bernama @KINGjamez mengumumkan: “Saya secara rasmi meminta perdagangan. Terima kasih #LakersNation atas semua sokongan selama ini. Ke perkara yang lebih besar dan lebih baik! #Anak dari AKRON #ImComingHome.”

Tweet daripada akaun disahkan cek biru yang mendakwa mewakili LeBron James adalah penipuan. (Imej: TMZ)
Pemegang Twitter sebenar LeBron James ialah @kingjames, dengan “s.” Walau bagaimanapun, tanda semak biru menyebabkan beribu-ribu peminat sukan yang ketakutan terlepas pandang ejaan yang salah. Tweet itu kekal dalam talian selama 30 minit dan menghasilkan ribuan penglibatan, menurut Snopes.

Burung itu BUKAN Firman
Dalam berita Twitter palsu yang lain, akaun yang dikatakan milik Aroldis Chapman menulis tweet – dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol – bahawa tukang kendi bantuan telah menandatangani semula dengan New York Yankees selama tiga tahun. (Kecuali itu, bulan lepas, pasukan itu menggugurkannya daripada senarai kerana melangkau latihan wajib.)

Akaun yang dikatakan milik dua kali NHL MVP Connor McDavid tweet bahawa dia telah didagangkan daripada Edmonton Oilers – di mana dia sangat dihormati dia dinamakan kapten pada 2016 – kepada New York Islanders.

Dan akaun yang dikatakan milik penganalisis sukan ESPN Adam Schefter tweet Result Sidney bahawa ketua jurulatih Las Vegas Raiders Josh McDaniels telah dipecat. (Tuntutan ini lebih dipercayai, memandangkan rekod 2-6 Raiders pada tahun pertama McDaniels bertanggungjawab.)

Berita Palsu
Semua tweet ini juga datang daripada akaun palsu, yang turut menampilkan tanda semak biru. Seperti janji Musk untuk menggantung selama-lamanya mana-mana akaun yang menyamar sebagai akaun lain, mereka semua telah dibuang daripada platform. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku selepas mereka dilihat, disukai dan dikongsi beribu kali. Kerosakan mereka terhadap reputasi platform telah pun berlaku.

Awal hari Rabu, Musk menulis tweet: “Sila ambil perhatian bahawa Twitter akan melakukan banyak perkara bodoh dalam beberapa bulan akan datang. Kami Result HK akan mengekalkan apa yang berkesan & mengubah apa yang tidak.”

Mungkin dilaporkan memecat separuh daripada 7,500 pekerja sepenuh masa Twitter pada Jumaat lalu bukanlah salah satu perkara yang berkesan.